augusztus 12, 2019 Hírek Nincs hozzászólás

Elsősorban önmagukat kell legyőzniük

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják a látogatókat Forrón. A kyokushin karate és DORS funkcionális edzéseket Géczi Csaba edző irányításával végzik itt rendszeresen a vállalkozó kedvű helybéliek, mintegy újraépítve ezzel egészségüket.

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik az a program, melyet a HIKO HONKYOKUSHIN ALAPÍTVÁNY indított útjára. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak, hosszútávon pedig a munkaerőpiacon is sikeresebbek lesznek.

Az edzéseket irányító Géczi Csabát arról kérdeztük, vajon miként fogadták a helyiek ezt a lehetőséget:

– A hölgyek jellemzően a súlycsökkentére törekednek, emellett sokaknak segít ez a fajta mozgás a stressz levezetésében. A cél elsősorban önmagunk legyőzése, így akik évtizedek óta nem sportoltak, azoknak elsősorban saját lustaságukat kell legyőzniük. Úgy látom, az emberek gondolkodására pozitívan hatott ez a program, egyre többen jönnek edzeni.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki 100 százalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

– Nagyon jónak tartom ezeket az edzéseket, hiszen nagyon jó közösség alakult ki annak ellenére, hogy különböző gyakorlatokat végzünk. A karate nagyon kemény, viszont fegyelmezettséget ad, ennek köszönhető, hogy sokkal jobban tudok koncentrálni – mondta el Csépány Gábor.

– Engem két éve műtöttek gerincsérvvel, eddig marékszámra szedtem a gyógyszereket. A mozgásnak köszönhetően mostanra szinte az összes gyógyszert elhagyhattam, emellett önfegyelmet ad. Most már az egész családom jár, így csak jót tudok mondani ezekről az edzésekről – tette hozzá Kótai Zoltán.

– Az EFOP-1.8.6-17-2017-00015 azonosító számú – „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén – Építsd újra önmagad” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló ingyenes edzéseken túl a sporteszközöket, felszerelést, táplálékkiegészítőket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül a szintén a pályázat keretében felkészített edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbek, energikusabbak lesznek a program végére, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.

 

Written by admin.forro