szeptember 5, 2016 Hírek Nincs hozzászólás

A forrói Hernádvölgye Néptánc együttes 1976-ban alakult, így ebben az évben augusztus 27-én szombaton ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, egy nagyszabású gálaműsor keretében. A műsor a Forrói Gárdonyi Géza Általános Iskola udvarán került megrendezésre,  létrejöttében és megszervezésében nagy szerepelt vállalt Rohályné Bacsó Beáta az együttes vezetője valamint Rakaczki Zoltán Forró község polgármestere.

A forrói Hernádvölgye Néptánc Együttes nagy múlttal és hagyományokkal rendelkezik. Tagjai most közép- és felsőfokú oktatásban résztevő fiatalok. Az elmúlt 40 év alatt a táncegyüttes aktív szereplőként vett részt Forró, valamint Abaúj közösségi, szellemi életében, és mindig fő feladatának és céljának tekintette a hagyományőrzést, a kultúra továbbítását és továbbadását, a magyar tájegységek táncrétegeinek bemutatását a környékbeli településeken éppúgy, mint az ország távolabbi vidékein és országhatáron kívül is.

Nagy lehetőségek is adódtak az együttes fennállása óta, meghívásra szerepelhetett külföldön Olaszországban, Romániában, Ausztriában és több alkalommal Szlovákiában is. Az együttes négy Nívó- díjjal, Forróért érdeméremmel, több kitüntetéssel, elismeréssel is rendelkezik.

A gálaműsor kezdetén Rakaczki Zoltán Forró község polgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Kléri Bertalan Forró község szülötte, Encs város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet, melyben méltatta az egykori és jelenlegi vezetők munkáját, kiemelte a hagyományok tiszteletét, továbbadásának fontosságát és kitért arra mennyire fontos, hogy van egy olyan csoport a községben, mely a mai fiataloknak továbbítja a helyes értékrendet, a népi kultúrát, a néptánc szeretetét.

Ezután kezdetét vette a gálaműsor, melynek fő szereplője természetesen a Hernádvölgye Néptánc Együttes volt, de több meghívott vendégszereplő és csoport is helyt kapott a műsorban. Kovács Marcell és Écsi Gyöngyi zenés mesejátékkal szórakoztatta a vendégeket, e mellett megismerhették Ignácz Dorina és Novák Írisz csodálatos hangját, akik népdalcsokrokat énekeltek, majd Nyitrai Ákos gitár –ének, és Czipper Gábor Bence tárogató produkciója következett. A műsorban fellépett még és születésnapja alkalmából a forrói csoportot köszöntötte az Abaúji Hagyományőrző Csoport Hidasnémetiből valamint a Csikuska Kulturális Egyesület Encsről.

A gálaműsor zárásaként Rakaczki Zoltán polgármester köszöntötte a régi és jelenlegi vezetőket, remélve a folytatást és a kultúra továbbítását a községben.

A rendezvény támogatói: B-A-Z Megyei Közgyűlés Elnöke: Török Dezső Úr, II.Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Forró községi Önkormányzat, Abaújtej Közös Vállalat Forró, Forróért Baráti Társaság – Miczánné Balogh Ágnes – Elnök Asszony

Written by admin.forro